Çocuklarda Öksürük
04 Şubat, 2022
Çocuklarda Öksürük
Çocuklarda öksürük nedenleri bir çok madde ile sıralanabilir. Çocuğum günlerdir öksürüyor ama bir türlü geçmiyor diyorsanız bu maddelere bir göz atmanızda fayda var.
Derin Öksürük
Genellikle alerjiler derin öksürük sebebi olabilir.
Geceleri uyurken yaşanılan sıcaklık değişikliği ya da en yaygın olarak bildiğimiz viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu da buna neden olabilir. Öksürükler geceleri kendini daha çok hissetirebilir.
Krup, derin öksürüklere neden olan enfeksiyon kaynaklı viral bir hastalık türüdür. Ses telleri ve soluk borusunda ödem oluşmasına yol açan virüs, derin öksürüklere, hatta kaba, havlamaya benzeyen öksürüklere neden olmaktadır. Bu virüs sebebiyle oluşan ödem, hava yollarını daraltır, nefes alıp vermeyi zorlaştırır ve tiz bir sesin meydana çıkmasına sebep olur.
3 yaşından küçük çocuklarda nefes boruları dar olduğu için krup görülme olasılığı daha yüksektir. Bazı çocuklar hemen hemen her solunum yolu hastalığı geçirdiklerinde buna yakalanırlar.
Gecenin bir yarısında aniden ortaya çıkan krup, hem sizin hem de çocuğunuz için endişe verici olabilir.
Krup, normal bir soğuk algınlığı olarak başlar. Öksürük, burun akıntısı ve biraz ateş olarak kendini hissettirir. Ardından çocuğunuzun öksürmesi ve sesi değişmeye başlar. Bu ses, köpek havlaması boğukluğunda olabilir. Genellikle geceleri daha ağır geçmektedir. Çocuğunuz nefes alıp vermekte zorluk çekiyorsa, rengi solduysa, dudakları morardıysa, yutkunamıyorsa ve halsizliği arttıysa, evde çözemeyeceğiniz bir durum mevcuttur. Böyle bir durumda, doktorunuza acilen gitmeniz gerekmektedir.
Ama çocuğunuz krupu evde hafif olarak geçiriyorsa, öncelikle onu sakin tutmalısınız. Dikkatini başka şeylere vererek endişe halinden uzaklaştırmalısınız. Onun yanında bulunarak onu güvende hissettirmelisiniz. Çünkü gerginliğin artması bu hastalığı tetikler. Ateşi varsa ibuprofen gibi doktorunuzun önerdiği ateş düşürücülerden verebilirsiniz.
Boğmaca Öksürük
Boğmaca sesi, çocuk öksürdükten sonra, arka arkaya birkaç kez daha öksürüp derin bir nefes almaya çalıştığında ortaya çıkar. Boğmaca öksürükler şiddetli olur ve boğulma sesini andıran türdendir. En önemli belirtileri, bu tarz şiddetli öksürükler ve nefes darlığıdır. Erken dönemde teşhis edilirse antibiyotiklerle tedavi edilmektedir.
Boğmaca ciddi bir rahatsızlıktır. Bunun en hafif semptomunu bile hissetseniz doktora gitmeniz gerekmektedir. Ama çocuğunuz boğmaca aşısı olduysa endişelenmenize gerek yoktur. Hastalık belirtisini göstermese bile boğmaca aşısı olunmadıysa önlem için mutlaka aşı olunmalıdır. Aşıyı olmayan birinin enfeksiyonu yaşaması halinde temastan kaçınmalıdır.
Hırıltılı Öksürük
Çocuğunuz nefes alıp verirken öksürüğe hırıltılı bir ses eşlik ediyorsa, bu, bir şeyin alt solunum yolunu kısmen tıkadığının bir işareti olabilir.
Hırıltılı öksürük, bir solunum yolu enfeksiyonundan (bronşit, zatürre, astım.vb.) ya da solunum yoluna sıkışmış bir nesneden de kaynaklanabilir. Çocuğunuzda astım varsa, rutin olarak ilaçlarını alıyorsa evde tedavi sürecine girebilirsiniz. Yine de öksürük ve hırıltı, astım ilaçlarıyla düzelmezse, çocuğunuzun doktorunu arayabilir ya da en yakın hastaneye görünebilirsiniz.
Çocuklarda ya da yetişkinlerde belirlenmiş bir astım hastalığı yoksa, hırıltılı öksürük şikayeti geceleri, özellikle sabaha doğru uykudan uyandıracak şekilde görülüyorsa bilinmeyen bir astım hastalığı mevcut olabilir. Bu konuda da hekimden destek alınması gerekmektedir.
Ani Öksürük
Çocuğunuz aniden öksürmeye başladıysa, bu onun bir miktar yiyecek veya sıvıyı yanlış yoldan yuttuğu veya bir şey (bir miktar yiyecek, kusmuk, hatta belki küçük bir oyuncak veya bozuk para) boğaz ve hava yolunda kaldığı anlamına gelebilir. Öksürük, hava yolunu temizlemeye yardımcı olur ve hatta boğaz veya hava yolu tahriş olduğu için bir dakika kadar devam edebilir. Parmağınızla boğazı temizlemeye çalışmayın çünkü engeli nefes borusundan daha da aşağı itebilirsiniz. Soluk borusuna bir şey tıkandığını düşünüyorsanız Heimlich manevrası uygulayabilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız bilen birinden yardım alabilir ya da ambulansı arayabilirsiniz.
Kusmalı Öksürük
Çocuklar genellikle o kadar çok öksürürler ki, bu onların öğürme refleksini tetikleyerek kusmalarına neden olur. Genellikle, kusma devam etmedikçe bu alarm için bir neden değildir. Ayrıca, çocuğunuzun soğuk algınlığı veya astım alevlenmesi ile öksürüğü varsa, midesine çok fazla mukus akarsa ve mide bulantısına neden olursa kusabilir.
Kalıcı Öksürük
Soğuk algınlığının neden olduğu öksürükler, özellikle çocuğunuz birbiri ardına nezle ya da grip olursa, haftalar, hatta üç haftaya kadar sürebilir. Astım, alerji veya sinüsler de, solunum yollarında kronik bir enfeksiyon da uzun süreli öksürüklere sebep olabilir. Çocuğunuzun öksürüğü bir aydan uzun sürerse, doktora görünmenizde fayda var.
Genel olarak öksürüklerde alerjiler, astım, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonları olağan suçlulardır. İlk önce okların çevrilmesi gereken yerlerdir. Birçok öksürük türünün sebebi hemen hemen bunlara çıkmaktadır. Ama yine de akciğerler ile ilgili bir duruma rastlamamak ve durumun ilerlememesi için önlem alınmasında ve bir doktora danışılmasında fayda var.
Evde geçen öksürüklü durumlarda yapabileceğiniz şeyler de vardır. Sıcak bir duş, içinde ayvanın yer aldığı ballı ıhlamur çayı, tabii çocuğunuz 2 yaşın altındaysa bal kullanımı doğru olmayacaktır. Bal, kimi çocukta alerjik reaksiyon gösterebilir. O sebepten fazla vermeyerek denemenizi bir aksilik olmadığı halde kullanıma devam etmenizi öneririz. Kekik de öksürük tedavisi için oldukça etkili bir bitkidir. Öksürük şikayeti olan birisinin bulunduğu yerde, hijyen kurallarına dikkat etmeli ve ortam sık sık havalandırılmalı. Hasta bolca su tüketerek, fazla konuşmayarak boğazı yormadan dinlenmeli.