Bebeklerde Kolik Nedir?
04 Şubat, 2022
Bebeklerde Kolik Nedir?
Yenidoğan bebeklerde rastlanan, 3-4 aylık olana dek devam edebilen ve ebeveynleri oldukça zorlayan kolik nedir?
Kolik bir bebeğin belirgin bir nedeni olmadan sıkça ağlamasıdır. Bebeğinizin ihtiyacını giderseniz, isteklerini yerine getirseniz, onu eğlendirseniz dahi geçmeme olasılığı çok yüksek olan bir rahatsızlıktır. Bu sorun, kendi kendine iyileşen geçici bir durumdur. Ama geçene dek gerek ebeveynleri gerek bebeği oldukça zorlar.
Kolik Rahatsızlığının Belirtisi Nedir?
Bebeğimde kolik olduğunu nasıl anlarım diye düşünüyorsanız, aşağıdaki sorulara verdiğiniz yanıtlar size bu konuda yardımcı olabilir.
Bütün bebekler ağlar, ancak bebeğiniz en az 1 hafta boyunca haftada 3 gün, günde 3 saatten fazla ağlarsa kolik olabilir. Öğleden sonra ve akşamları daha sık ağlayabilirler.
Bebeğinizi yatıştırması oldukça zorlayıcıysa ve yumruklarını sıkarak kendini morartana ya da kızartana kadar ağlıyorsa, kolik olma ihtimali çok yüksektir.
Kolik bebekler, dizlerini karınlarına doğru çekip, sırtlarını bükerek ağlayabilirler ve ağlama nöbetleri günde 3 saati geçebilir.
Teselli edilemez ağlamalar bazen kolikten ziyade bir hastalıktan kaynaklı ağrılardan sebep gerçekleşebilir. Eğer yenidoğan bebek aşırı ağlama konusunda durdurulamaz bir hale gelirse bir hekime danışmak gerekmektedir. Bazen bu kolik değil başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Her ihtiyacını giderdim, ağlamaya devam ediyorsa bebeğim koliktir diye ezbere teşhis koymayın.
Kolik bebek vakaları, ebeveynleri oldukça strese sokan bir durumdur. Bu sebepten soğukkanlı kalarak, endişe ve stresinizi bebeğe yansıtmamanız gerekmektedir. Annedeki ya da çevredeki stresli ortam bebeğinizi daha da gererek, onun sakinleşmesini zorlayacaktır.
Bebeğinizi Yatıştırmak İçin Yapabileceğiniz Şeyler Nedir?
Bebeğinizin ağlama nedeni kolik olarak belirlendikten sonra, yapabileceğiniz bazı yatıştırma yöntemleri mevcuttur.
Bebek çok ağladığında onu kucağınıza alarak, yavaşça sallayarak gezinebilirsiniz.
Karnını ya da sırtını ovarak rahatlatıcı masajlar yapabilirsiniz.
Beslenme sırasında hava yutmasını önlemek için dik tutabilirsiniz. Beslenme esnasında ve sonrasında sık sık geğirmesini, gaz çıkarmasını sağlamak onu gevşetecektir. Bu da hem bebeği hem de ebeveynleri rahat ettirecektir.
Beslendikten sonra onu sarın.
Bebeğinizi beşiğinde, pusetinde ya da arabasında hafifçe itebilir, sallayabilirsiniz.
Bebeğinize yaptıracağınız ılık banyolarla onu gevşetebilirsiniz.
Ritmik seslere ve hareketlere olumlu tepkiler verebilirler. Bu sebepten omzunuzda hafifçe sallamak ya da gevşetici müzik sesleri ya da radyo, televizyon, elektrik süpürgesi gibi arka plandan gelen aşırı yüksek olmayan sesler onları duraksatabilir.
Bazen annenin beslenme şeklini değiştirmesi de bu konuda yardımcı olmaktadır. Bazı çocuklar gaz yapıcı maddelerin etkisiyle de normal ağlamalardan fazla tepki gösterebilirler. Emziren annenin süt ürünleri, lahana, bakliyat, soğan, kafein ya da alerji ihtimaline karşı yumurta, kuruyemiş, buğday unu tüketimini durdurması gerekir. Anne, bunlardan uzaklaştığında kolik bebek üzerinde olumlu tepkiler görüyorsa, bu şekilde beslenmeye emzirmesi bitene dek devam edebilir.
Ebeveynlerin Yapması Gereken Nedir?
Kolik bebek sahibi olan ebeveynlerin kimisi kendini suçlamakta ve bu durumdan kendisini sorumlu tutmaktadır. Bu kimsenin sorumluluğunda olan bir durum değildir. Suçlu arayarak gerginlik ve suçluluk hissiyatını ortadan kaldırmanız gerekir. Zor bir durumla karşı karşıya kaldığınız için kendinize de iyi bakmanız gerekir. Kendisine bakan ebeveynler çocukları için daha faydalı olmaktadırlar. Bebeğiniz uyuduğunda mutlaka siz de dinlenmeli, mola vermeli ve uyumalısınız. Uykusuzluk sizi daha çok gerginleştireceği için uykusuzluktan olabildiğince uzak durmalısınız. Bebeğinize eşinizle ya da size yardımcı olabilecek birisiyle dönüşümlü bakmanız iyi olacaktır.
Oksijen alabileceğiniz, açık hava yerlerde kısa yürüyüşler yapmak için kendinize zaman ayırmaya çalışmalısınız. Beslenmenize dikkat etmeli ve kendi bakımınıza özen göstermelisiniz. Eşinizden ya da çevrenizdeki birisinden bebeğin bakımı konusunda destek almaktan asla çekinmeyin. Bu durum destek alınması gereken özel bir durumdur. Sadece anne bu zor durumla baş başa bırakılmamalı. Özellikle bu dönemde sigara ve alkol gibi zararlı ürünlerden uzak durulmalı. Bu durumun geçici bir süreç olduğu unutmayın ve olumsuz düşüncelerle kendinizi yıpratmayın.